Luottamuksen merkityksestä

Hetken aikaa blogin aihetta pohdittuani päätin kirjoittaa mielestäni erittäin tärkestä asiasta, joka vaikuttaa meidän jokaisen päivättäiseen työssäonnistumiseen ja -viihtymiseen. Puhutaan siis luottamuksesta. Inspiraation lähteenä toimi Oiman pelikirja (1).

Itseohjautuvassa organisaatiossa luottamus ja rehellisyys muodostavat tärkeän perustan koko työyhteisölle. Ilman näitä olisi mahdotonta edes luopua vanhoista rakenteista ja toimintamalleista. Jokaisen täytyy voida luottaa siihen, että myös muut toimivat yhteisten sääntöjen mukaan. Jos luottamus alkaa rakoilla, itseohjautuvuuden perusta katoaa. Itseohjautuvuus vaatiikin kurinalaisuutta ja järjestelmällisyyttä. Luottamus ihmisiin johtaa siihen, että johtamista voidaan hajauttaa ja vastuun ottaminen ja saaminen tuottaa hyviä tuloksia.

Kuulostaa järkevältä, eikö? Miksi sitten useilla meistä on kuitenkin kokemusta työkulttuurista, missä ihmisiin ei oikein luoteta – tai ainakaan se ei aina siltä tunnu? Miksi on vaikeaa hyväksyä sitä, että aikuinen ihminen osaa tehdä fiksuja päätöksiä ja kantaa vastuun tekemisestään (2). Kun se kerran onnistuu kotiarjessakin, niin miksi ei töissä? Esimerkkejä riittää: miksi ihmeessä pitäisi saada lupa, jos esim. haluaa pitää vapaata? Eikö voisi vain luottaa siihen, että ihminen itse kykenee parhaiten arvioimaan, koska on sopiva aika pitää lomaa ja koska ei? Tai halutessaan voisi tehdä vaikka lyhennettyä työviikkoa, jos se tukee omaa elämäntilannetta. Ja niin edelleen. Eikö tässä ole kyse luottamuksesta – tai sen puutteesta?

Mitä sitten tarvitaan luottamuksen ilmapiirin luomiseksi? Yleensä ihmiset toimivat luottamuksen arvoisesti, kun heille antaa siihen mahdollisuuden. Meillä Oimalla rohkaistaan aina sanomaan reilusti ja suoraan, mitä itse kukin ajattelee. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun huomaa jonkun asian menevän väärään suuntaan tai huomaa epäkohdan yleisessä tai yksittäisen henkilön toiminnassa. Ääneen sanominen on tärkeää silloikin, kun se saattaa olla epäsuosittu mielipide. On tärkeää, ettei suunsa avannutta tuomita. Tällainen toiminta vaati paljon rohkeutta ja sitä Oimalla arvostetaan – onhan rohkeus yksi arvoistamme.

On tärkeää, ettei myöskään virheiden ja mokien tekemisestä koskaan tuomita ketään. Mokien ja virheiden esiin tuominen on tärkeää, jotta niistä voidaan oppia yhdessä. Virheen tai mokan piilottaminen toisilta tai toisen syyttely omista mokista on Oimalla kielletty. Muuten meillä ei olisi mahdollisuutta oppia niistä koskaan. On myös tärkeää toimia suoraselkäisesti ja rehellisesti kaikkia kohtaan.

Toimiva palautekulttuuri on hyvä tapa lisätä luottamusta. Jos joku oimalainen huomauttaa epäkohdasta tai virheellisestä toiminnasta, siihen suhtaudutaan positiivisesti ja rakentavasti. Voimme siis luottaa siihen, että palautteen antaja haluaa kaikkien yhteistä hyvää. Joskus palautteeseen voi johtaa väärinkäsitys, jonka pystyy oikaisemaan rakentavassa keskustelussa. Jokaisella oimalaisella on mokien esiintuomisen lisäksi velvollisuus tuoda esiin, jos huomaa toisen oimalaisen tekevän jonkun asian hyvin. Tämä ruokkii kehittymistä kahdesta suunnasta. Kun opimme mokistamme, poisopimme huonoista tavoista tai rakenteista ja opimme toistamaan hyviä asioita tuomalla onnistumiset kaikkien tietoisuuteen!

Itsensä johtaminen on yksi työelämän tärkeimmistä taidoista (3). Erityisen tärkeässä roolissa se on Oiman kaltaisessa itseohjautuvassa organisaatiossa. On tärkeää, että jokainen lupaa vain sen, minkä voi pitää ja tekee sen, minkä lupaa. Jokaisen tulee myös osata kertoa avoimesti, jos tarvitsee apua, eikä tulisi polttaa itseään loppuun. Pandemia ”pakotti” monen organisaation luottamaan ihmisiin ja heidän kykyynsä ohjata omaa työtään. Tämä ei silti tarkoita, että siirtyminen itseohjautuvaan organisaatioon olisi helppoa tai että siihen voisi siirtyä sormia napsauttamalla. Itseohjautuvuus vaatii luottamusta ja luottamus läpinäkyvyyttä niin työltä, prosesseilta kuin yksilöiltäkin.

Miten itse koet luottamuksen merkityksen työyhteisössäsi? Mikä lisää tai heikentää luottamusta?

 

 

Lähteet:

1. Oiman pelikirja: Luottamus ja Rehellisyys

2. https://www.valtiolla.fi/ota-harppaus-epaluulosta-luottamukseen/

3. WEF: https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs-report-2020/

Lue myös

Uutena oimalaisena

24.09.2021

Kuukauden päivät takana Oimalaisena ja nyt pääsettekin kuulemaan mun fiiliksiä ja hieman mitä täällä teen.  Ensinnäkin lienee hyvä kertoa itsestä jotain. Olen tosiaan Ville ja liityin oimalaisten joukkoon noin kuukausi takaperin. Olen aiemmin työskennellyt julkisella puolella palkkahallinnon parissa sekä yksityisellä puolella asiakaspalvelun tehtävissä, eli varmastikin huomaatte, että perinteistä liukuhihnatyötä on tehty hyvinkin pitkälti.    Sain itse kuulla Oimasta heinäkuun puolella ensimmäistä kertaa, kun ystäväni näytti minulle ilmoitusta, jossa etsittiin uutta työntekijää ilahduttamaan asiakkaidemme arkea. Oimassa minua innosti erityisesti se, miten ja […]

Lue lisää

Oimalla töissä

15.07.2021

Kysyimme oimalaisilta, miksi he haluavat olla juuri Oimalla töissä. Vastauksissa korostui erityisesti Oimassa tehtävän työn merkityksellisyys, hyvä työympäristö ja innostava työkulttuuri. Oimassa työskentely on sopivan haastavaa ja yhteistyö on vahvaa.   Mikko kertoo: “Oimalla pääsee tekemään oikeasti merkityksellistä työtä, joka vaikuttaa suoraan asiakkaan jokapäiväiseen elämään. Työ ei ole ns. Liukuhihnatyötä, jossa saat tehtävän eteesi, teet sen ja siirryt seuraavaan, vaan sinulla on mahdollisuus oikeasti kuulla ja nähdä työsi vaikutus asiakkaille. […]

Lue lisää

SuoraTyöstä Oimaksi

16.06.2020

SuoraTyö perustettiin 2011 vastaamaan nopean työelämän haasteisiin erityisesti niissä tilanteissa, joissa työn määrä on vaihteleva ja työntekijöiden vaihtuvuus suurta. Työmarkkinoiden tarve uudistuneisiin ja nykyaikaisiin työnhallintomenetelmiin koko suhteen ajalta näkyi yrityksemme kasvuna. Vuosien varrella SuoraTyö on tullut pysyväksi osaksi työsuhteiden hallintaa ja palkanmaksua sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.  Koimme kuitenkin tarvitsevamme muutosta. SuoraTyö ei kuvaa enää sitä kokonaisuutta, jollaiseksi olemme vuosien kehityksen aikana […]

Lue lisää