Sähköinen palvelu

Sairauslomat merkitään työnseurantaan siten, että poissaolopäivän kohdalla alasvetovalikosta valitaan palkkalajiksi “Sairausloma”. Ohjelma laskee automaattisesti sairasajan palkan työntekijälle työsopimuksella sovitun työajan tai keskimääräisen työajan mukaan.

Sairausloman ajalle tulee merkitä suunnitellut työvuorot tai jos työvuoroja ei ole suunniteltu, tulee “Sairausloma”-kirjaus tehdä jokaiselle kalenteripäivälle. Jos työvuoroja ei ole kirjattu työnseurantaan, laskee ohjelma sairausajan palkan automaattisesti.

Sairausloma on palkallista sairastumispäivältä ja sitä seuraavalta 9 arkipäivältä (Kelan omavastuuaika) riippumatta siitä, mille päiville työvuoroja on suunniteltu. Omavastuuaika kuluu maanantaista lauantaihin, joten sunnuntait eivät kuluta omavastuuaikaa. Mikäli huomaat, että ohjelma laskee sairausajan palkan virheellisesti, olethan yhteydessä palkanlaskentaan.

Jos sama sairaus uusiutuu 30 kalenteripäivän kuluessa siitä, kun työntekijälle on viimeksi maksettu sairauspäivärahaa tai sairausajan palkkaa, sairausjaksot lasketaan yhteen. Jos omavastuuaika on täyttynyt ja sairaus uusiutuu, työntekijä saa sairausajan palkkaa vain sairastumispäivältä. Jos saman sairauden uusiutumisen välillä on yli 30 kalenteripäivää, palkanmaksujakso alkaa alusta. Sairausajan palkallisuus sairauden uusiutuessa katsotaan poissaolotodistuksen syiden mukaisesti.

Lähetäthän sairauslomatodistuksen aina palkanlaskentaan.

Lomat merkitään työnseurantaan siten, että lomapäivän kohdalla alasvetovalikosta valitaan palkkalajiksi “Loma”. Ohjelma laskee automaattisesti loma-ajan palkan ja lomarahat työntekijälle vuosilomalakia ja työehtosopimusta noudattaen. 

Jos loman kesto on yli 6 päivää, ilmoita loman alkamis- ja päättymispäivä palkanlaskentaan ajoissa, jotta loma-ajan palkka ja lomaraha voidaan maksaa työntekijälle ennen loman alkua. Esimerkiksi heinäkuussa alkava loma tulisi ilmoittaa jo toukokuun palkkajaksolla. Jos palkka maksetaan kaksi kertaa kuussa, tulisi heinäkuussa alkava loma ilmoittaa kesäkuun alun palkkajaksolla. 

Loma-ajan voi ilmoittaa allekirjoitetulla tuntilistalla tai palkkajakson huomautuksella. Halutessaan työnantaja voi maksaa työntekijän lomapäivät etukäteen myös itsenäisesti. Lomapäivien määrän näette työsopimukselta sekä työntekijän palkkalaskelmalta. 

Lomapäivät kuluvat maanantaista lauantaihin, eli yhdessä viikossa kuluu yleensä kuusi lomapäivää. Etukäteen maksettavat lomapäivät kirjataan käsiteltävän palkkajakson lisätoiminnoissa. 

Uuden lisäkorvauksen tiedot
Tyyppi: Lomapäivien maksu
Ulosmaksun tyyppi: Lomapäivien etukäteenmaksu
Lomavuosi: Erääntynyt lomavuosi, esim. 2022
Määrä (kpl): Maksettavien lomapäivien määrä, ei kalenteripäivät
Kuvaus: Esim. Loma-aika 01.-30.06.2022

 

Uutta työsopimusta ei valitettavasti saa luotua suoraan palveluumme, vaan uudet työsopimukset tulisi toimittaa palkanlaskentaan sähköpostitse tai postitse. Oima tallentaa uudet työsopimukset ja verokortit palveluun, jonka jälkeen työnantaja ja työntekijä pääsevät syöttämään työtunnit järjestelmään.

Pyydämme sinua lähettämään sähköpostia osoitteeseen palkat@oima.fi. Kirjoita viestiin puhelinnumerosi niin olemme yhteydessä sinuun.

Sähköinen palvelu helpottaa työnantajana ja työntekijänä toimimista. Suosittelemme palvelun käyttöä kaikille, joille se on mahdollista. Molemmilla osapuolilla on koko ajan kattava, reaaliaikainen näkymä palkanmaksuun liittyviin asioihin.

Mikäli sähköisen palvelun käyttäminen on mahdotonta, voit edelleen toimittaa tuntilistat sähköpostilla tai postilla. 

Palvelussa on sinun henkilötietojasi, joten vahva tunnistautuminen täytyy tehdä sinun suojaksesi.