Lomat

Pääsääntöisesti lomat kuluvat maanantaista lauantaihin riippumatta siitä, montako työpäivää normaalisti teet viikossa.

Myös työntekijä, joka ei tee viittä työpäivää viikossa, kirjaa lomapäiviksi koko viikon suunnitelluista työvuoroista huolimatta. Muutoin lomapäivät eivät mene tasavertaisesti viittä työpäivää viikossa tekevien työntekijöiden kanssa.

Arkipyhät (kalenterissa punaisella merkityt päivät) eivät kuluta lomapäiviä. Lisäksi lomapäiviä eivät kuluta pääsiäislauantai, juhannusaatto (juhannusviikolta kuluu vain 4 lomapäivää) eikä jouluaatto.

Lomista sovitaan työnantajan ja työntekijän kesken. Loma on annettava yhdenjaksoisena. Työnantaja voi kuitenkin jakaa 12 arkipäivää ylittävän osan kesälomasta pidettäväksi yhdessä tai useammassa osassa, jos jakaminen on työn käynnissä pitämiseksi välttämätöntä.

Lomaa ei saa asettaa alkamaan työntekijän vapaapäivänä, jos lomaan kuuluvien tai siihen liittyvien vapaiden arkipäivien lukumäärä vähenisi.

Yhden, kahden ja kolmen päivän vuosilomaan ei saa sisältyä vapaapäivää ilman työntekijän suostumusta.

Kesälomakausi on 2.5.–30.9. Talvilomakausi on 1.10.–30.4.

Työnantaja voi määrätä työntekijän pitämään vuosiloman irtisanomisaikana (kesälomaosuuden kesälomakautena ja talvilomaosuuden talvilomakautena).

Työnantaja ja työntekijä voivat myös sopia, että työntekijä pitää kaikki lomansa irtisanomisaikana. Työntekijällä on tällöin yleensä oikeus lomarahaan/lomaltapaluurahaan.

Loma voidaan sijoittaa myös lomautusajalle, jos lomautus sijoittuu lomakauteen. Loma voidaan sijoittaa myös lomakauden ulkopuolelle, jos työnantaja ja työntekijä niin sopivat.

Näette jäljellä olevat pitämättömät lomapäivänne palkkalaskelmaltanne.  Lomavuoden 2022 lomapäivät ovat käytettävissä 1.4.2022 lähtien ja vastaavasti lomavuoden 2023 lomapäivät ovat käytettävissä 1.4.2023 lähtien.

Sähköisestä palvelusta voi tarkastella pitämättömiä, sekä jo pidettyjä lomia työsopimukselta “Lomanmääräytyminen ja lomapäivät” -välilehdeltä. Kyseinen välilehti löytyy työsopimuksen vasemmalla laidalla sijaitsevasta yhteenvedosta. Ensimmäisenä palvelu näyttää lomanmääräytymisen lomavuosittain, josta käy ilmi lomavuosien lomanmääräytymissääntö. Lisäksi ansaitut ja käytetyt lomapäivät saadaan täältä näkymään palvelussa kootusti tai halutessaan myös lomavuosittain eriteltyinä.

Voitte ilmoittaa vuosilomapäivien käytöstä palkanlaskennalle tuntilistalla.

Loma-ajan palkan maksamista varten toivomme teidän ilmoittavan loma-ajankohdan (esimerkiksi 01.-16.06.2022) ja toivotun palkanmaksupäivän (esim 31.05.2022). Mikäli palkanmaksupäivästä ei ole tuntilistalla mainintaa, maksetaan lomapäivät kyseisen palkkajakson yhteydessä. Esimerkiksi lomien ilmoitus huhtikuun tuntilistan mukana, mikäli lomapäivät halutaan maksuun toukokuun puolivälissä.

Työntekijällä, joka sopimuksen mukaan tekee kaikkina kalenterikuukausina työtä alle 14 päivää tai 35 tuntia, on työsuhteen kestäessä oikeus halutessaan saada vapaata kaksi arkipäivää kultakin kalenterikuukaudelta. Näiden päivien käyttöä ei seurata palkanlaskennassa, eikä niitä tule ilmoittaa lomapäivinä, vaan “oikeus vapaaseen”-päivinä. Mikäli työntekijälle ei ole kertynyt käytettäviä lomapäiviä, ei työntekijällä ole oikeutta lomarahaan.

Työntekijän lomakorvaus maksetaan 01.06.2022 alkavan palkkajakson yhteydessä (tai seuraavalla jaksolla, jossa ilmoitettuja työtunteja on) automaattisesti.